Laten we eens praten over … de prikband. Feiten, geen emoties:
Prikband
De prikband of correctieband werd voor het eerst gepatenteerd door Herm Sprenger eind 1800, en het ontwerp is in de loop van de decennia geëvolueerd met meer en verbeterde kennis, ervaring en materialen. Opgemerkt moet worden dat Herm Sprenger (* niet * “Springer”) één van de weinige fabrikanten van prikbanden is die gerenommeerde trainers aanbevelen, en misschien wel de beste is.
De band zelf:
De afzonderlijke tanden zelf zijn schuin en stomp aan de uiteinden, NOOIT scherp. Ze zijn niet ontworpen om te steken als een naald of om de hond te verwonden. Vanwege het mechanische ontwerp wordt de druk gelijkmatig over de nek verdeeld en deze druk wordt veel gemakkelijker gevoeld dan die van een wurgketting of band. Ergo, de handler hoeft minder druk en kracht uit te oefenen voor het gebruik hiervan. Dit is met name handig voor handlers met kracht- of mobiliteitsproblemen of die zeer grote honden hebben. Ook belangrijk om te observeren is dat er een martingaal ketting is die elke zijde van de band verbindt, dit voorkomt dat de band overmatig of gevaarlijk aanspant, zoals kan gebeuren met een wurgketting die niet correct wordt gebruikt.
De mechanica van de band, zoals uitgelegd door een werktuigbouwkundig ingenieur:
F = kracht uitgeoefend door de handler.
FA, FB, FC etc. = kracht uitgeoefend op de nek van de hond. De punt oefent de kracht in tegengestelde trekrichting uit. Dit komt door het hefboomeffect gecreëerd door het steunpunt (weergegeven in de rode cirkel).
Nu het belangrijke deel: anatomie, geen fysica.
De nek van een hond is gevoelig in de keel en sterk aan de zijkant en achterkant. FE is kracht uitgeoefend op de nek en FB & FC zijn kracht uitgeoefend op de zijkant van de nek.
Nu FA = F cos (hoek gemaakt door FA en F); evenzo, FB, FC enz. Als u naar een trigonometrieboek kijkt, hoe groter de hoek tussen F en de richting van de resulterende kracht (FA, FB, enz.), hoe kleiner de kracht. Dus je kunt zien dat de kracht op de nek / keel bijna nul is. En de kracht aan de zijkant van de nek is bijna gelijk aan wat u toepast.
Tot slot
Houd er rekening mee dat dit bericht gaat over de wetenschap achter de prikband – niet je * gevoelens *. Als je dit specifieke hulpmiddel niet leuk vindt, is het vrij eenvoudig: gebruik het niet! Maar houd er ook rekening mee dat, als je het nog nooit hebt gebruikt, je mening erover gebaseerd is op niets meer dan emotie en / of geruchten. Als je aanslaat op dit bericht, vraag jezelf dan af waarom – op basis van * feiten * 🙂
Feit is dat per 1 juli 2018 de prikband in Nederland verboden is om te gebruiken. De boetes hier op staan zijn niet misselijk, men spreekt namelijk over dierenmishandeling.
Een andere vorm van dierenmishandeling is obesitas. Vreemd genoeg nog steeds niet strafbaar terwijl bijna 50% van de huishonden hieronder lijdt!
Bron: Dutiful Dogs, edits by Admin
Noot: Het is RaddogNL er niet aan om de prikband of stroomband te promoten. Ze mogen nog steeds worden verkocht en er zijn nog steeds landen binnen de EU waar ze gebruikt mogen worden. Wel willen we met dit stuk laten zien dat er meer mag gebeuren dan alleen een prikband verbieden. Welzijn van honden gaat verder dan dat.